Debatt om rättsäkerhet

struts.jpg 
RÄTTSVÄSENDET. Diskussionen går vidare mellan Anna Sjödin och domarförbundets ordförande Ralf G Larsson i Kristianstadbladet.

Sjödin skriver idag:

Mina erfarenheter har öppnat mina ögon vilket jag är tacksam för. Det är inte mycket som återstår att göra med mitt fall men jag hoppas kunna bidra så att andra inte behöver råka ut för samma sak.

Det vore bra om de goda representanterna för domar-, åklagar- och poliskåren bekräftade problemets existens och gav ett bidrag till hur rättssäkerheten skall stärkas i stället för att bekymra sig om sitt eget renommé.

Att Ralf G Larsson inte önskar vara med i det arbetet är uppenbart. Men förhoppningsvis finns det andra som vill förbättra rättssäkerheten.

Larsson svarar:

det var alltså ställt bortom varje rimligt tvivel att Anna Sjödin hade gjort sig skyldig till det som åklagaren påstod.

Den bevisningen har – som jag uppfattat det – bland annat bestått av vittnen som tingsrätten funnit trovärdiga.”

 

Ralf G Larsson tycks överhuvudtaget inte fatta problematiken som Anna och många med henne upplevt. Uppenbarligen har han inte brytt sig om att sätta sig in i hur det fungerar. I rättsalen litar rätten blint på vakterna. Det har bland annat Nils Funcke skrivit om.

Att Anna Sjödin gjorde motstånd är fastställt. För det bör hon dömas. Men när det gäller de förolämpande rasistiska utfallen är domen byggd på lösan sand. Det finns ingen övertygande bevisning och tingsrättens bedömning av vaktens trovärdighet och Sjödins motsvarande icke trovärdighet inger bekymmer. När det inte finns övertygande bevis för att någon ska ha sagt eller gjort något ska rätten fria. Därför är domen mot Sjödin ett stort bekymmer för Sjödin men också för oss alla.

Sjödins upplevelser är inget nytt. Men domarförbundet blundar. Trist men knappast ovanligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: