”Polisen måste vara kritisk mot vakterna”

jerzy-sarnecki1.jpg
KRITISK. Polisen tar krafttag för att stoppa gatuvåldet samtidigt efterlyser kriminologen Jerzy Sarnecki en kritisk hållning från polisen mot ordningsvakterna på krogarna. – Man måste vara observant på deras beteende och om det förekommer övervåld och diskriminering från deras sida, säger Jerzy Sarnecki till TV4.

Alla Sveriges polismyndigheter går nu ut i en gemensam kampanj för att stoppa gatuvåldet. I tre månader med start direkt ska polisen satsa på att minska utomhusvåldet i ett fempunktsprogram:
• Flera poliser ska finnas på platser och tider där risken att bli misshandlad är stor.
• Polisen ska gripa in tidigare i situationer som lätt utvecklas till bråk och kan bli våldsamma.
• Polisen ska ha bättre kontakt med ordningsvakter på krogarna.
• Alkohol ska beslagtas hos ungdomar under 20 år.
• Polisen ska vidta snabba utredningsåtgärder och slutföra utredning inom två dygn.
– Alla polismyndigheter ska satsa mer resurser på att bekämpa utomhusvåldet. Det gäller både att placera ut fler poliser på platser där våld ofta förekommer men även att jobba mer planerat med att gripa in tidigare eller beslagta alkohol för ungdomar, säger rikspolischefen Stefan Strömberg.

Ingen alkohol

Att polis finns på plats har en dämpande effekt på våldet, menar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Men det är en av de andra åtgärdspunkterna som Sarnecki applåderar mer.
– Att se till att ungdomar inte har tillgång till alkohol minskar våldet kraftigt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Efterlyser kritisk hållning mot ordningsvakter

Men Jerzy Sarnecki efterlyser även en kritisk hållning mot ordningsvakterna på krogarna. – Det vet ju alla att det förekommit klagomål på vakterna både när det gäller etnisk diskriminering och övervåld, säger Jerzy Sarnecki.
Han menar att vakternas roll är oerhört viktig.
– Vakterna kan minska våldet om de uppför sig bra och har ett trevligt sätt men de kan också öka risken för våld om de uppträder på ett annat sätt där de utövar våld eller diskriminering, säger Jerzy Sarnecki som menar att det nu är av yttersta betydelse att polisen inte är okritiska mot vakterna.

”Rensa bland rötäggen”

– Vaktbolagen måste också rensa bland rötäggen och vara noggranna när de anställer. De måste också uppmärksamma anmälningar mot vakter, säger Jerzy Sarnecki.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: