Dagens Stureplan – de kriminellas vardagsrum

fadde1.jpg
RÄTTSSÄKERHET. Fadde Darwich skriver idag en debattartikel om vakter, våld och kriminalitet på SvD Brännpunkt.

Vakter gör att vi kan sova gott om natten. Men vi har alla sett rubrikerna bland annat i SvD om organiserad brottslighet och bevakningsbranschen, om dörrvakten som misshandlat sin flickvän och om sprängattentat i krogvärlden.

Jag känner många i bevakningsbranschen som gör ett utmärkt arbete. Men vi får inte sopa problemen under mattan. Jag har jobbat 24 år i branschen och är djupt oroad. När jag berättar är det inget jag gissar utan något jag vet.

Den som tror
att träsket Stureplan är upprensat har fel. Krogar går med i nätverk mot narkotika, en seriös kuliss för förlängda öppettider. Jag vet krögare med antidrogmärke på dörren som instruerar vakterna att larma när polisen kommer. När diskjockeyn byter till en viss låt kastar alla införstådda sina droger.

Kontrollen är usel. I Stockholm finns ett auktionsförfarande där krögare ger vaktchefen uppdrag att bemanna dörren. Budgivningen börjar på 1500 för ett pass mellan 22 och 03 och slutar på 3000 svarta kronor rakt i fickan på vakten.

Oseriösa krögare ser kriminella vakter som en tillgång för att ingjuta respekt och hålla krogen fri från bråk. Men skit föder skit. Jag har nekat när jag fått order att sparka dörrvakter som ingripit mot kriminella. Jag vet dörrvakter som av rädsla mörkat brott när kriminella varit inblandade.

Krogen är de kriminellas vardagsrum där pengar från brott kan spenderas kontant. Kriminella får status och vipkort; umgås med kändisar, journalister och makthavare och bjuder laget runt på sprit. Droger som GHB och kokain skulle aldrig spridas om de inte var accepterade på krogen.

Vissa vakter säljer Viagra, knark eller dopingmedel till gästerna. Det ökar risken för djupare kriminalitet. En vakt som på dagen skyddar ledande politiker, jobbar på häkte, är polisaspirant, vaktar militära objekt eller kör värdetransporter kan på kvällar och nätter jobba sida vid sida med kriminella.

Polisen vet att värdetransportrån ofta bygger på insiderinformation. Den som önskar kan köpa ett färdigt ”rånpaket” över hur du rånar en bank eller ICA-butik. En vakt kan ordna in vapen till en flygplats eller avslöja detaljer om säkerheten kring ett statsråd.

Vaktbolagen säger att kontrollen är god. I verkligheten är rekrytering, utbildning, drogkontroll och vandelsprövning undermålig. Ingen munter tanke när man inser konsekvenserna. Många har fått sitt liv förstört för att rättsväsendet automatiskt tror på dörrvakten när ord står mot ord.

Men fler och fler ifrågasätter. F 21 i Luleå ser krogvaktsjobbet som otillåten, förtroendeskadlig bisyssla. Hur bra är det med kollegiala band mellan krogmiljöns kriminalitet och extraknäckande sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt? Eller att fångvaktare jobbar i krogdörren?

Vi kan inte låta rötägg förstöra för alla som gör ett gott arbete. Skyddsklassad personal måste fredas. Därför måste polisen få mer makt och insyn över krogmiljön. I tider då befolkningen övervakas allt mer måste vi lägga ytterligare en dimension till vårt säkerhetstänkande. Vi behöver ställa långt större krav på dem som ska göra jobbet.

FADDE DARWICH
Fd vaktchef numera föreläsare och säkerhetskonsult

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

UPPDATERAD. Stäng krogarna i city senast klockan 03 och ge polisen möjlighet att vid allvarliga missförhållanden tillfälligt avbryta alkoholserveringen under 24-48 timmar. På så sätt hoppas vi kunna förebygga våldet och prioritera andra viktiga uppdrag, skriver åtta närpolischefer i Stockholm City i SvD.

6 kommentarer till Dagens Stureplan – de kriminellas vardagsrum

 1. Johan skriver:

  Varför skall denne rättshaverist ges utrymme i media. Han är ekonomisk brottsling, det är illa nog. Han har dessutom frekvent förvägrat andra rättssäkerhet genom att gång efter annan ljuga i domstol. Varför skall någon då sätta tilltro till hans ord idag? Låt honom ruttna i glömska.

 2. […] folk har roligt så är de som farligast….eller hur var det nu? Samtidigt kan man läsa att Fadde Darwich återigen går ut i media och berättar sanningen (nåväl) om dörrarna runt stureplan om allt våld och kriminalitet det […]

 3. Roger skriver:

  Darwich slar huvudet pa spiken! Om vi borjar diskutera de fragor som tas upp i denna artikel sa tror jag att vi ar pa ratt vag mot okad rattsakerhet. Fokus maste flyttas fran vakterna till de krafter som star bakom. Vakter som jobbar i en bransch dominerad av brottslighet och dalig kontroll blir brickor i ett spel. Det ar alltsa inte vakter som yrkesgrupp som ar problemet utan forhallandena de jobbar i.

  Sjalvklart ska alla ordningsvakter som blir intstruerade av krogare att diskrimenera vagra att gora det. Sjalvklart ska vakter inte salja droger och skylla det pa att ”alla pa krogen gor det”. Vakter ska inte acceptera en svart lon eller agna sig at insiderverksamhet. Det ar varje vakts personliga ansvar att inte bete sig pa det sattet!

  Men vad har en vakt som inte vill ratta in sig i ledet for mojligheter att andra pa situationen pa sin arbetsplats? Hur gor vakten om hennes eller hans forsorjning vilar pa jobbet som dorrvakt? Vakterna kan inte sjalva bryta denna trend pa krogarna. Den storsta anledningen till det tror jag ar att vakternas fack ar svagt och att fa ar anslutna. De ar helt enkelt inte organiserade och har da inte mojlighet att saga ifran. Det enda alternativet blir att byta jobb.

 4. Peter skriver:

  Jag tycker alltid att det är lika kul när Fadde går ut i pressen, det sker ju med jämna mellanrum nuförtiden. Man undrar om han kommer på lite då och då eller varför han inte säger allt han har att säga på en gång. Dessutom tycker jag att det är lustigt att Faddes samvete och moral så plötsligt vaknade till liv i samband med att han själv dömdes för misshandel och sedan fick sluta på Spy Bar…. Kan det vara så att lilla Fadde är bitter och försöker baktala hela krogbranchen som en hämnd för att han anser att han blev utesluten ur den? Beträffande hans påståenden så kan jag av egen erfarenhet säga att mycket av det han tar upp förekommer eller åtminstone förekom, dock inte ens i närheten av så vanligt som han hävdar. Vad gäller kriminella som jobbar i dörren så har ju Fadde mycker erfarenhet av det, eftersom han länge haft sin tungt kriminella bror i närheten av sig när han jobbat. Jag tycker att man ska fundera över Faddes motiv med de saker han går ut med i pressen innan man blint tror på allt han säger. Krogbranchen är en branch med många problem men det är faktiskt väldigt mycket som har blivit bättre också, idag har man fått bort de mesta kriminella entrévärdarna från dörrarna, man har börjat testa drogtesta personalen, det är mer samarbete med polis och betydligt fler kontroller än vad det var förut. Ser man till hur det fungerar på nattklubbar på de flesta ställen utomlands så har vi nog det betydligt bättre här i Sverige, utomlands är det nästan bara öppet kriminella och gymbiffar som står i dörren och definitivt inga ordningsvakter.

 5. Magnus skriver:

  ”Ser man till hur det fungerar på nattklubbar på de flesta ställen utomlands så har vi nog det betydligt bättre här i Sverige, utomlands är det nästan bara öppet kriminella och gymbiffar som står i dörren och definitivt inga ordningsvakter.”

  Dessa har inte fördelar i en rättegång som kriminella dörrvakter har i Sverige.

  Det är knappast någon fördel.

 6. BT OV skriver:

  Okej, så Fadde får äntligen för sig att ”tala ut”… Trovärdigt!

  Grejen är ju att hela upprättelse.nu skulle ju öka sin trovärdighet om de slutade komma med brott som inte finns.. ”motstånd mot tjänsteman”? Nej, för jösse namn! Våldsamt motstånd är det enda som finns… ”Excess i nödvärn”? Nej, igen! Excess är ett lagstöd man kan luta sig mot när man använd mer våld än nöden kräver. Excess friar en från straff, man kan alltså inte dömas för Excess, däremot kan det medtagas i domen och man blir ej straffskyldig. Saknas det några skruvar eller har ni missat att varje svensk medborgare har skyldighet att kunna den svenska lagstiftningen?

  All makt åt Tengil!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: