”Till följd av sin skada talar Ylva lite sluddrigt och är dessutom spastisk.”

RÄTTSFALL. Nekades Ylva tillträde till krogen därför att hon är handikappad? Eller för att vakterna ansåg att hon var berusad? Denna fråga ska nu avgöras av Stockholms tingsrätt efter ett reportage i Expressen.

Cp-skadade Ylva Lindström, 49, är städerska och tvåbarnsmamma från Rosersberg norr om Stockholm. Hon kontaktade tidningen sedan hon flera gånger nekats tillträde till restauranger. – Det är för att jag är handikappad, säger Ylva som är helnykterist. – Det var för att hon var full, svarade krogarna. Till följd av sin skada talar Ylva lite sluddrigt och är dessutom spastisk.

Tillsammans med Ylva besökte Expressenjournalisten Tommy Schönstedt granska ett antal restauranger i Stockholm.

Tommy kom in på alla utan problem, Ylva nekades tillträde med motiveringen att hon inte stod på ”gästlistan” eller inte var ”stamgäst”. Ylva var utrustad med dold bandspelare och vakternas motiveringar dokumenterades.

Handikappombudsmannen yrkar skadestånd av Sturehof. Restaurangen vägrar gå med på förlikning.

10 kommentarer till ”Till följd av sin skada talar Ylva lite sluddrigt och är dessutom spastisk.”

 1. Niklas skriver:

  Vakterna lyser med sin frånvaro. Sånt här vill man inte se ;-)

 2. Toil skriver:

  För mina åsikter om hur handikappade bemöts och hur de bör bemötas så hänvisar jag till ett annat fall där jag utförligt redogjort för dem. Känns meningslöst att skriva samma sak flera gånger.

 3. Roger skriver:

  Domen fran den har rattegangen blir till fordel for upprattelse.nu hur den an blir.

  Om vakterna falls sa kan man saga:
  ”Vi hade ratt. Nu ar det bevisat att vakter diskriminerar handikappade”

  Om vakterna inte falls sa kan man saga
  ”Vi hade ratt, domstolarna tror alltid pa vakterna”

 4. Niklas skriver:

  Ähh, ingen här tycker illa om vakter generellt. Det är bara vissa svin vi vill åt.

 5. Magnus E skriver:

  Niklas,
  Det finns vissa svin bland mina kolleger…Absolut, jag vill ha ut dem med. Men du måste också förstå att vi vakter som är med här och debatterar är intresserad av förändring precis som du. ”Svinen” finns garanterat inte här bland oss på upprättelse.

 6. Gizmo skriver:

  Jag instämmer med Magnus E. Svinen diskuterar inte…

  För min egen inställning till handikappade i allmänhet och de med cerebral pares (cp) kan ni alltid fråga de brukare med cp som jag varit personlig assistent åt.

  Det kan vara svårt att se skillnad på permanenta tillstånd och på fylla. Ännu ett skäl till längre utbildning för OV. De borde få lära sig vad det finns som kan likna fylla, men inte är det.

  Fast vem vet… I just det här fallet kan det vara så att Ylva nekades för att krogägaren sagt att han inte vill ha ”såna” inne på hans krog. Isf är det ju självklart att OV ska opponera sig, men det är det inte alla som vågar, och då får OV stå sitt kast.

  Att jag inte skrivit tidigare beror på att jag inte hunnit.

 7. Mr Galahad skriver:

  Vad finner märkligast i sådana här sammanhang är att man inte verkar vara mottaglig för exern information.

  Sannolikt är det som Gizmo säger och att den aktuella OVn fått order om att inte släppa in den och den gruppen.

  Men jag har själv en bekant som råkat ut för ett liknande fall.
  Den här killen, vi kallar honom för ”A”, har epilepsi och får ibland attackar. Dels pga detta och dels pga hans träning så är han renlevnadsmänniska in absurdum. Han dricker inte ens kaffe längre.
  Hur som helst så fick han vid ett tillfälle en attack när han var ute och dansade på en lokal krog här i stan. Hans flickvän som är van vid dessa attacker, tog det lungt och bad en OV om hjälp att bära honom undan lite så att han skulle slippa alla blickar. Folk drar ju egna slutsatser som bekant. Hon informerade OVn om att det var en epilepsiattack och att han skulle bli sig själv igen om en liten stund.
  Detta verkade emellertid helt gå förbi denne individ som reagerade på ”A”s spasmiska rörelser genom att böja upp armarna bakom ryggen (Inte lätt på en som har en sådan attack) och bojja honom ”Så att han inte skulle skada sig själv eller någon annan” försvarde sig OVn med senare.
  Det krävs väl knappast någon hjärnkirurg för att räkna ut vad som hände sedan va?
  Tjejen blev skitförbannad och började skälla ut OVn som kallade på hjälp och så bar det iväg till fyllhäcken för bägge två. OV nr1 informerade nämligen inte någon annan om ”A”s tillstånd utan det dröjde till polisen kom innan bojjorna togs av eftersom ”A” då var medvetslös och flickvännen i panik skrek åt poliserna att ringa ambulans.
  ”A” vaknade på sjukhuset i rätt dåligt skick och flickvännen vaknade i fyllecellen fortfarande ovetande om hur det var med ”A”.
  Hur skulle du reagera om du fruktade för din kärestas liv? Nödvärnsrätten ger alla och envar rätt att ta till våld för att skydda en som befinner sig i nöd.
  (BB 24 4 § En gärning som någon, i annat fall än som nämnts tidigare i detta kapitel, begår i nöd utgör brott endast om den med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt är oförsvarlig.
  Nöd föreligger när fara hotar liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt av rättsordningen skyddat intresse.)

  Så här i efterhand kan man fråga sig om det inte hade varit bättre att bara lyssna på den information som gavs och inte utgå ifrån att det är en lögn.

 8. Magnus E skriver:

  Man skall alltid ta till sig information från andra som tyckas kan veta mer om situationen.
  Om det handlar om sjukdomsfall alternativt fylla så är ju båda verktygen inom vårdramarna och lagarna, därför skulle jag aldrig få för mig att agera som vederbörande vore en gripbatr brottsling. Alla människors hälsa är viktigare än min grip statistik.
  Hur ordningsvakten i detta fallet tänkte vill jag inte kommentera då jag absolut skulle följa råden hans flickvän gav, hon vet ju uppenbarligen bättre än mig.

 9. Mr Galahad skriver:

  Ja tyvärr så verkar inte alla resonera så.
  Det måste vara målet, frågan är hur man tar alla poliser, OVs mfl dit.

  Empati kurser kanske :P

  //Mr G

 10. btlogjatdw skriver:

  Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that ”perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say that you’ve done a very good job with this. Also, the blog loads extremely quick for me on Opera. Superb Blog!|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: