Granska nämndemännen?

Nämndemännen i Arbogamålet gjorde flera uttalanden i medier under tisdagen som väckt reaktioner. Att nämndemän kommenterar ett beslut innan dom fallit är mycket problematiskt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi till SR.

– En nämndeman ska, liksom en domare, bilda sig en uppfattning av det som förevarit i rättegången, inte basera det på vad de aldrig trott.

Vad säger ett sådant uttalande?

– I värsta fall, om man vill vara elak, så kan man antyda att den här personen gått in i rättegången med en förutfattad mening. Det får man inte göra, säger Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki påpekar att man ska komma ihåg att det rör sig om lekmän utan vidare erfarenhet av juridik eller massmedier.

– Jag tycker inte det är så lämpligt att massmedierna ansätter de här personerna och ställer frågor som kan leda till att det bli katastrof, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Upprättelse.nu ifrågasätter inte att det annars så slutna rättsväsendet får inflöde med erfarenheter från det omgivande samhället. Det är dock rätt uppenbart att det finns många risker med dagens system. En sådan uppenbar risk är att nämndemännen bildar sig en uppfattning från media som blir styrande och påverkar utfallet. Nämndemän vi talat mer vittnar om att det inte är lätt att som amatör ha en avvikande mening occh påverka en erfaren domare som kanske redan är klar över sin uppfattning. Till detta kommer problemet med den höga medelåldern i nämndemannakåren och den låga status som uppdraget generellt har.

Sarneckis kommentar om att media inte ska granska nämndemännen är dock häpnadsväckande. Eftersom besluten nämndemännen tar påverkar människors liv ska de definitivt tåla en granskning i media på samma villkor som andra beslutsfattare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: