79-åring anmäld för våld mot tjänsteman

HUDIKSVALL. En 79-årig man har anmälts för våld och hot mot tjänsteman. Den gamle mannen påstås ha slagit och uttalat hot mot en 44-årig väktare rapporterar HT.

17 kommentarer till 79-åring anmäld för våld mot tjänsteman

 1. Magnus E skriver:

  Gamla gubbar kan de med… ;)

  Fick faktist använda mig av mina handfängsel en gång på en man i 90års ålder, han var senildement och arg som ett bi samt stark som en oxe!
  Ingen kom till skada, varken han eller vi, men bra trötta var vi efter den brottningsmatchen och förvånade!

 2. Toil skriver:

  Jag har också brottats med folk i 70-års åldern när jag jobbat på psyk. den som tror att folk är helt ofarliga bara för att de är i den åldern vet inte alls vad de snackar om.

 3. Gizmo skriver:

  Ålder är lika lite som kön något som vaccinerar mot att vara våldsam. Jag har jobbat i äldrevården och vi hade ett par gamlingar som var rejält våldsamma där.

  Drabbas man av en frontallobsdemens så förtvinar hjärnans ”sociala” delar. De områden som styr empati och social självkontroll. Detta kan leda till extremt egoistiskt handlande, sexuell promiskuitet (ja, även bland så gamla som 80-90 åringar), våldshandlingar och vilt skrikande.

  Fullt rimligt att även en 79-åring kan vara både våldsam och farlig.

 4. Niklas skriver:

  Låter som krystade försvar från våra vaktvänner

 5. Andreas Papastefanou skriver:

  En kollega till mig varnade en 75-åring som han stött på i tjänsten. 75-åringen hade gjort sin medborgerliga plikt och ingripit i ett slagsmål.

  Min vän föklarade att det förvisso var bra gjort men vad fan, killarna han hade att göra med var bråkstakar och kunde ha dödat honom. ”Vad tänkte du, människa?” utbrast han till sist.
  Gubben frågade ”vet du hur det är att vara 75 år?”
  MIn kollega sa att han inte hade den blekaste aning.

  Det vet du visst, sa gubben. Det är precis som att vara 25 eller 35. Man är visserligen lite långsammare och inte lika pigg kanske. Jag blir lättare trött nu för tiden och så. Men inuti är det banne mig likadant.

  Kan man vara tjurig så kan man reagera starkt och fysisk styrka besitter även äldre.

 6. Magnus E skriver:

  Niklas,
  Kom med något lite mer produktivt istället för dina enfaldiga försök att skapa konflikt.

 7. Peter skriver:

  Niklas,

  för det första så håller jag med Magnus och sen för det andra så ska jag dra en liten historia för dig…

  För flera år sen så lyckades en ”ungtupp” få en äldre herre i 65-års åldern att gå igång på ”alla cylindrar”, den äldre herren var ca 170 cm lång och vägde runt 100 kg (stor kulmage). Vi var sex ordningsvakter på plats och det krävdes fem av oss för att hålla den äldre herren borta från ungtuppen (den sista vakten motade bort honom).

  Till sist så blev det ändå en ”halv brottningsmatch” av det hela och jag hamnade underst (med den äldre herren och fyra kollegor över mig), följande konversation påbörjas:
  Kollega: Men va f-n hjälp till då…!!!
  Jag: Kan inte ens andas…
  Ä.H.: Kan du inte andas ???
  Jag: NÄäää…
  Den äldre herren tar då bara och reser sig upp, skakar av sig mina kollegor som ett par gamla vantar och hjälper mig upp på fötter…

  Kontentan av det hela… Gamla gubbar kan visst !!

  Epilog: Ungtuppen blev omhändertagen och fick åka polisbil, den äldre herren var en jättetrevlig ”kuf” när han lugnat ner sig som fick fortsätta ha det roligt på ”våran” krog med sina vänner. Vi fick vid ett annat tillfälle reda på att han jobbat som skogshuggare i stort sett hela livet…

 8. Erik skriver:

  Och? Niklas vill knappast skapa konflikt bara för att han inte håller med vakterna som skriver här.

 9. Magnus E skriver:

  Erik,
  Berätta gärna då för mig vad meningen vad med kommentaren?
  Vi löser inget på den här sidan om vi ständig befinner oss i olika lag…
  Vi har ju fortfarande samma mål, mycket som skrivs här är mycket bra grejjer men mycket är också allmänt vaktförakt. Vill man ha en lösning på problemet så finns här ett antal vakter som gärna ansluter till er skara med högsta önskan om förändring….Avvisa inte den hjälpen utan ta vara på chansen att förändra innefrån.

  Objektivitet är en dygd, alla anklagelser här är inte sanna… Det finns flera djup i en historia.

 10. Andreas Papastefanou skriver:

  Ovanstående inlägg har påvisat att äldre människor kan bita ifrån av en eller annan anledning.

  Men för att ta artikeln som startade tråden så ser jag inte direkt varför den är med på upprättelse.se.

  Om en människa (Vem som helst..) begår ett brott som bör han eller hon lagföras. Bara för att man är äldre så innebär inte det en fribiljett även om jag själv sett mellan fingrarna.

  Vid ett tillfälle fick jag avlägsna en herre på över 80. Han hävdade att han var 85 vilket verkade stämma.
  Jag kunde gripit honom för våldsamt motstånd (Han armbågade t o m min kollega mer än en gång) men varken jag eller kollegan hade någon lust med det. Det var inte det vi ville. Vi ville bara lösa situationen utan att skada någon.

  Gubben var vresig men inte helt utan charm med sin käpp och stora keps. (Det sista sa jag dock inte till honom.)

 11. Mr Galahad skriver:

  En eloge Magnus för att ni INTE tog till värre våldsmedel för att ”ta ned” skoggshuggaren utan lyssnade och använde sunt förnuft.
  Ni kanske borde hålla kurser.. :P

  Javisst visst kan gamla gubbar, de är nästan snudd på värst eftersom man så ogärna vill ta till våld mot dem.

  //Mr G

 12. toil skriver:

  Mr galahad: Med tanke på att Magnus E representerar den klara majoriteten av ordningsvakter så ser jag inte riktigt någon anledning till att han skall åka omkring som någon form av unikum och hålla kurser…

 13. Magnus E skriver:

  Missförstånd,

  Det va Peter som löste den situationen med skogshuggaren och inte jag…
  Men tack ändå, Haha! :)

  Bra jobbat Peter!
  Sunt bondförnuft med laga befogenheter är den ultimata blandningen!!

 14. Mr Galahad skriver:

  Rättning då, bra jobbat Peter :)

  Jag vet inte va Toil, men jag har aldrig och då menar jag verkligen aldrig hört talas om, sett eller ens varit med om en situation där våld påbörjats och som sedan avväpnats så till den grad att individen som blivit utsatt för våldsinsatsen tillåtits stanna kvar på krogen.
  Våld har en tendens att förblinda de flesta så även och i synnerhet ordningsmakten.
  Det är då vanligare att våldet eskalerar tills målet blivit omhändertaget, det är iaf mina erfarenheter. Men om man ska tro allt som skrivs här så har otroligt mycket förändrats under senaste 10-15 åren.

  Jag tycker iaf att det var ett synnerligen väl genomfört arbete ÄVEN om det nu är så att merparten av OVs mfl reagerar så under något som faktiskt är våldsamt motstånd alt våld mot tjänsteman. Något jag dock är rätt skeptisk till.

  //Mr G

 15. Andreas Papastefanou skriver:

  Det finns flera aspekter i det dilemmat.

  Av egen erfarenhet kan jag säga att ett omhändertagande är en sista utväg.

  Oftast försöker jag tala någon tillrätta eller avvisa personen. Detta går dock inte alltid och ibland är det inget att ens fundera på. Men när jag omhändertar någon gör jag det för att det är mitt ansvar att se till att denna personen inte skadar sig själ eller någon annan. Plus att när jag omhändertagit en person (och frihetsberövat) då är han/hon MITT ansvar. Det är JAG som måste se till att personen är säker och inte skadar sig. Det är inte alltid lätt.

  Sen kan jag bli stående med den omhändertagne i en timma i väntan på Polis och jag kan inte arbeta och fullfölja mina plikter under tiden. Någon kanske blir min hjälp som verkligen behöver den.
  Ingen vettig Ov gör ett omhändertagande för att det kul!

 16. toil skriver:

  Mr galahad: Tja, det kan ju vara så att någon har försvarat sig med nödvärnsvåld och då finns det ingen mening med att inte låta den försvarande parten vara kvar, även om man behövt använda våld för att dra isär slagskämparna. Jag har gjort det par gånger och kommer antagligen göra det igen.

  Sen vill jag också påpeka att det inte är ett självändamål att låta folk vara kvar på exempelvis krogen. Målet är att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: