Robert Aschberg: Polisens Cowboymetoder

Cowboymetoder och olagligheter har blivit mera regel än undantag inom delar av den svenska polisen. Risken är överhängande att oskyldiga döms och att domar blir felaktiga. Nyligen dömdes en lastbilschaufför i Skåne trots att viktiga fakta hemlighölls av polisen. Mycket tyder på att mannen är helt oskyldig. Enligt höga jurister kan tusentals rättegångar behöva tas om för att återupprätta rättssäkerheten i Sverige.

Lastbilschauffören Peter Nilsson dömdes i våras till tio års fängelse för grovt narkotikabrott. Enligt åtalet har han åtagit sig att köra en stor mängd knark från Holland till Sverige. Peter Nilsson själv menar att han skulle smuggla cigaretter och att han inte hade en aning om att lådorna innehöll 125 kilo knark.

Av domen framgår att bevisen mot Peter Nilsson är svaga. Hovrätten över Skåne och Blekinge skriver till och med att det finns ”visst stöd för att Peter Nilsson inte insåg att paketen innehöll narkotika.” Ändå väljer man att döma.

Enligt Peter Nilssons advokat, Stefan Rosell, har polisen undanhållit fakta för domstolen, vilket gör det omöjligt för honom att försvara sig effektivt. Rosell hävdar också att Nilsson utsatts för olaglig brottsprovokation som är förbjuden enligt Europa-konventionen.

Insider kan presentera en rad polisoperationer de senaste åren där polisagenter använts, och fakta undanhållits domstolarna. En del av materialet presenteras i en ny bok skriven av journalisten Dick Sundevall. Boken slår fast att det finns ett stort glapp mellan lagstiftningen, och hur polisverksamheten i dag ser ut i praktiken. Enligt Sundevall är det hundratals, kanske tusentals, rättegångar där bevis medvetet undanhållits.

Enligt Sveriges högsta jurister får väsentliga fakta aldrig under några omständigheter döljas för domstolarna, men detta har bevisligen skett i en rad fall.Bevisprovokation är tillåtet för polisen, men ska varje gång beslutas av åklagare. En rad ärenden visar att polisen själv fattat dessa beslut, men inte bara det: i flera fall har åklagaren över huvud taget inte informerats om att åtgärderna varit aktuella. Vid ett tillfälle ledde det till att en tingsrätt helt missuppfattade ett händelseförlopp, och dömde på felaktig grund.

Polisen hävdar att hemlighetsmakeriet behövs för att bekämpa den grova brottsligheten, och att informatörer kan hamna i fara om deras identitet röjs. Men Insider kan visa att polisens särskilda metoder ofta lett till polisiära misslyckanden. Ibland har också skyldiga gått fria för att polisen valt att skydda en polisagent framför att sätta dit en brottsling.

Programledare är Robert Aschberg.
TV3: INSIDER SPECIAL – EXTRAINSATT!
Onsdag 24 september kl. 22.00

En kommentar till Robert Aschberg: Polisens Cowboymetoder

  1. mewvqsvn skriver:

    Appreciating the hard work you put into your site and detailed information you present. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: