Om polisbrutalitet i Basebolligan

TIPS. MR Galahad tipsar om en artikel som är riktigt läsvärd hos SvT.

Under mitten av 1980-talet tog en grupp poliser lagen i egna händer. Syftet var att rensa upp bland slöddret på Stockholms gator och metoden var brutal och våldsam. I civila kläder med baseballkepsar som signum gick de handgripligen till angrepp. Därav namnet Basebolligan.

Personer har vittnat om att de utsatts för misshandel i polishusets garage, i visiteringsrum på centralen och även på öppen gata. De utsatta var kriminella, narkomaner, alkoholister, hemlösa, invandrare och handikappade.

Kårandan inom polisen är och har varit stark och det råder ingen tvekan om att det förekommit poliser som ljugit för att skydda varandra eller för att se till att misstänkta brottslingar verkligen får sina straff. Som polis är man skyldig att anmäla en kollega som gjort något brottsligt men sådana anmälningar är sällsynta.

Enligt en avhoppad medlem ur Baseballigan var Norrmalmspiketens A- och B-turer de som regerade och de använde sig av utstuderade metoder för att misshandla kriminella. Som ny medlem i gruppen blev man tillsagd att snabbt glömma allt man lärt sig på polishögskolan och introducerades i hur man bäst misshandlar kriminella t ex genom så kallade trumsolon som innebar mängder av batongslag mot mjukdelarna på kroppen. Misshandeln kunde äga rum på flera olika ställen. I polisbussar, visiteringsrum, polishusets garage och hiss var några av de platser där Baseballigan ostört kunde bearbeta sina intagna. Om någon av våldshandlingarna ledde till rättegång var man snabb att vittna till varandras fördel.

Ett av de mest omtalade exemplen på Baseballigans brutalitet var fallet Rolf Machnow. Machnow var en före detta missbrukare med ett känt förflutet hos polisen. När medlemmar av Baseballigan kände igen Machnow på stan tog de in honom enligt LOB – Lagen om Omhändertagande av Berusade personer. Han fördes till en vaktlokal på centralen och vad som hände därefter är ovisst.

En stund senare gick färden till Sabbatsbergs sjukhus i ambulans då Machnow hade revbensfrakturer, skallskador, blodutgjutningar på hela kroppen och brusten mjälte. I ambulansen pågick upplivningsförsök men förutsättningarna var dåliga på grund av Machnows krossade bröstkorg. Polisernas version var att Rolf Machnow först snubblat över en bordsskiva och sedan ramlat av en bänk och slagit i sidan. Läkaren som tog emot honom på sjukhuset menade att han borde utfört spektakulärt våld mot sig själv för att uppnå de blodutgjutelser som han uppvisat från tårna upp till huvudet på både fram och baksida på kroppen. Mycket pekade på att Rolf Machnow avlidit av övervåld.

Poliserna höll fast vid sin historia om att Rolf Machnow åsamkat sig själv skadorna som ledde till hans död. Rättsläkare och obducent ändrade sina uttalanden allteftersom tiden gick i utredningen och det resulterade i att inget åtal väcktes mot de båda poliserna.

Knappt 10 år senare, 1995 i Karlstad, bussade poliser sin hund på en man vid namn Osmo Vallo i samband med hans gripande. Åtta vittnen berättar hur en stor polis hoppade på Vallos rygg när han låg på marken fast i handfängsel. Han blev medvetslös men ingen ambulans tillkallades och Osmo Vallo avled. Man valde att kalla det för plötslig död vid gripande och polisen gick fri. En av poliserna vid Vallos gripande var en tidigare medlem ur Baseballigan som hade flyttat till Karlstad.

Flera av poliserna ur Baseballigan jobbar kvar inom kåren och har inte fått några repressalier för sina handlingar. Därmed finns ännu offer som aldrig fått upprättelse.

13 kommentarer till Om polisbrutalitet i Basebolligan

 1. Abbe skriver:

  Vad har hänt med medlemmarna i basebolligan. Jag har hört att en hel del fortfarande arbetar kvar inom polisen trots det antal år som gått, och att de dessutom avancerat och har olika chefsposter. Var det några som fick någon dom, någon som blev avsatt från sin tjänst?

 2. saga skriver:

  Det här är väl Michael Lundh som skriver i nyhetstorkans anda, han som var en av de medverkade deltagarna. Och nej då, han fick aldrig något straff och hans offer har heller inte fått någon upprättelse.

 3. Toil skriver:

  Naturligtvis inte, han var så modig så han väntade tills hans brott var preskriberade innan han erkände att han för sitt eget höga nöjes skull spöat på de mest utsatta i samhället.

 4. mrgalahad skriver:

  Så istället för att rikta kritik mot poliser som begått uppenbara brott så angriper man den som skriver om det ur egna erfarenheter.
  Istället för att kräva att den polis som dödade Osmo Vallo ska åtalas så väljer man att blunda för hela händelsen och titta åt ett helt annat håll.

  Sned rättsuppfattning deluxe eller??

  //Mr G

 5. Toil skriver:

  Vem har sagt att jag blundar för exempelvis Osmo Vallo? Vem har sagt att jag inte riktar kritik mot poliser som har begått uppenbara brott?
  Det går faktiskt, hör och häpna, att både rikta kritik mot poliser som begår uppenbara brott (som Lundh har gjort (varför är det ingen som kritiserar att han för sitt höga nöjes skull spöade skiten ur de svagaste i samhället utan istället höjer honom till någon form av gudastatus?)) OCH kritisera folk som illa misshandlat de svagaste i samhället och sedan är för fega för att ta konsekvenserna av det. Man behöver inte välja.

 6. saga skriver:

  Så alla ”rötägg” som börjar skriva om sina egna erfarenheter, skall bli förlåtna och istället hjälteförklarade?????? Jag får anta att alla människor är likvärdiga som offer, bara för att man misshandlats av Lundh har man väl inte mindre rätt till upprättelse??

 7. Toil skriver:

  Det som är så äckligt med Lundh är att han profiterar på att han spöat upp de svagaste i samhället för sitt eget nöjes skull. Det måste ändå vara att strö salt i såren.
  Hans beteende har gått till så här:

  Lundh ville vara en häftig polis och spöa folk. Lundh dunkade besinningslöst på invandrare, hemlösa, missbrukare och annat som föll in i Lundhs kategori av värdelösa människor.
  Lundh väntar med att erkänna sina brott tills dess att de är preskriberade och han omöjligt kan ställas till svars för dem. Då går han ut med sin bok och börjar hålla föreläsningar och gör en helt och hållet meningslös och verkningslös avbön där han säger att han inte alls menade att vara en stygg pojke, och på detta tjänar han pengar.

  Jag kan inte finna ord som kan beskriva min avsky för någon som beter sig på det sättet.

 8. mrgalahad skriver:

  Javisst kan man göra bägge två men det är bara det att jag bara ser kritik mot Lundh och inte ett enda ord om något annat.

  ”Sila mygg och svälja kameler” – Kalls det visst..

  //Mr G

 9. Gizmo skriver:

  ALLA poliserna i bussarna var skyldiga. Inklusive Lundh.

  Hur många av hans offer har han sökt upp och bett om personlig ursäkt? För om han faktiskt gör det så har han i alla fall i min bok börjat göra rätt för sig.

  De som inte sparkades jobbar kvar inom polisen på olika poster, inte alla glamorösa chefsposter.

 10. Toil skriver:

  MrGalahad: Det är så många som kritiserar de andra poliserna men glorifierar Lundh som om han är någon form av Guds helgon. Jag köper inte det.
  Att ytterligare hoppa in och säga att de andra poliserna var lika vedervärdiga som Lundh men att tiga om hans brott känns poänglöst. ALLA vet redan att poliserna i sagda bussar begick övergrpp, däremot så verkar många glömma bort att Lundh var PRECIS lika skyldig som de andra.
  Historierevisionism kallas det visst…

 11. david skriver:

  Jag hoppas innerligt att någon en vacker dag slår dom här nu mera älder pojkarna fullstädigt sönder och samma så dom får känna på sitt eget medel, fast gladast skulle jag vara om man satte ett nackskott i var och en av dom. att höja någon till guldstatus för någonting som liknar nazistiden 6 poliser mot 1 intagen då måste man verkligen känna sig tuff.
  michael lundh om du läser detta så är du en sådan feg jävel så inte ens jävulen själv gråter när du går bort från jorden. fy fan för sådana som dej

 12. Nike skriver:

  Det som är skrämmande är att Lundh tillåts att få så stort spelrum och sko sig på sina vidrigheter. Fenomenet är sen tidigare känt, att träda fram och berätta sk sanningar för att därmed framstå som både modig och insiktsfull och slutligen förlåtas.
  Om det funnits någon genuin ånger i Lundh så hade han trätt fram tidigare samt försökt gottgöra sina offer.
  Han bytte plötsligt sida och börja rikta sin kritik mot polisen och dess ledning. Naturligtvis fick han den uppmärksamhet i media som han både nu och då var i behov av. Det finns inget mod i hans beteende, bara ett enormt behov av att få uppmärksamhet. Michael Lundh var, och är, en mycket hänsynslös person som behandlar sina medmänniskor illa. Att han dessutom skyller sitt beteende på strukturella problem inom polisen är inget annat än en stor förnekelse av sina egna problem. Det är beklagligt att en sån här person lyckats komma undan med sina övergrepp och falska vittnesmål. Men det är ett hån mot alla hans offer att han över huvud taget får ta del i debatten iklädd hycklarens kostym.

 13. kdvjbuewohy skriver:

  Dixavitegu fotahaza agivipa ugehu ojesa jovufegiba i iquvutef gejinodo ucen ebuloho fedesu!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: