Klagomål på G4S

Idag 29 april 2009 ca 15-16 tiden var jag Camilo och några kompisar på musikens hus i Uppsala. Då först kommer väktaren och ber oss stänga av musiken som vi har, detta gör vi direkt, nog med detta. Det som jag skriver om är för att när vi precis skulle gå så går ett larm om att någon ska ha gått in i trapphuset som är larmat, väktaren (en tjej som kallar sig ordningsman och som inte uppger sitt namn)(när hon vägrar att uppge sitt namn så säger jag att Poliser alltid måste uppge sitt namn, vet inte om det är likadant hos er, då säger hon ”jag ser att du har erfarenhet av detta, du vet väl det bara för att du är byxmyndig”, detta tycker jag är riktigt kränkande.)

Att det var vi som hade tryckt på larmet utan att det var vi, eftersom vi var i rulltrappan just då så går hon efter och säger att vi måste gå ut därifrån. På andra ”rulltrappssattsen” så tar hon först tag i min kompis och puttar honom mot rulltrappan, sedan så tar hon och knuffar till mig väldigt hårt. Väl i rulltrappan så puttar hon samma kompis igen så att han nästan ramlar ner.

När vi är ute tar vi en diskussion med henne om att det inte var vi som tryckt på larmet men hon ”såg” att det var vi, det ända hon såg var att vi stod i rulltrappan på väg ner. Hon fortsätter att klaga på oss, och säger ”om ni inte erkänner så ringer jag min chef ordningsvakten & polisen” medans en annan som jobbar där dock inte väktare tar upp diskussionen så går hon in och ringer sin chef och ber henne att komma, hon kommer efter ett tag och hon står där utan att säga något, då kommer några mammor som har sett allt och säger att vi satt ner och vi gick när larmet gick igång. Vi sa till och med att att hon kunde ta finger avtryck utan att hitta något, då fick vi till svar ”nej, det räcker med att jag såg er åka ner för rulltrappan”, enligt mig så är detta ej tillräckligt med bevis för att kunna köra ut någon från en byggnad.

Hon hade precis gått in där när larmet kom och påstår att dörren öppnades och snabbt stängdes när larmet gick.

Det jag reagerar på är
1. Hur kan man ta tag hårt och putta någon i en rulltrappa
2.Hur kan man stå och ljuga
3. Varför tror dom på mammorna och inte oss

Det jag skulle vilja göra är en anmälan på denna person som jag anser är okunnig i sitt arbete på musikens hus i Uppsala.
Eller vad gör man åt sånt här?

Jag har även skickat detta meddelande till G4S direkt men vill också att flera skall få reda på detta!

36 kommentarer till Klagomål på G4S

 1. Leo skriver:

  Antingen är man väktare eller så är man ordningsvakt.
  Varken väktare eller ordningsvakter har någon som helst skyldighet att berätta för dig vad dom heter.

 2. Gizmo skriver:

  Då musikens hus är förordnat område, alltså att det ordningsvakter får jobba där, så är det inte omöjligt att hon var ordningsvakt. (Det du uppfattat som ”ordningsman”.)

  Vad det innebär kan du läsa på här på sidan, där det finns gott om information och länkar här.

 3. saga skriver:

  spontant tror jag helt och fast på din upplevelse av situationen. Den person s.k. ”Ordningsmannen” i detta fall var övertygad om att ni var skyldiga och behandlade er därefter. Jag har själv barn och kan vara övertygad om någon av deras skyldighet, och får sedan skämmas, när det uppdagas hur fel jag haft. man blir lite förblindad i att alla indicier leder åt ett håll.
  Tror inte ni är så gamla, därför blir några mammor mer trodda än vad ni blev. Ni blev sedda som bussfrön, medan mammorna är rekorderliga människor man kan lita på, alltså den allmänna bilden, även om den inte alls behöver vara sann. Samhället är sådant, vi tror inte att ni har något att säga fören ni fyller 18år om ens då.
  Jag försökte därmed besvara din fråga nr 3

 4. Andreas Papastefanou skriver:

  Ingen koll på musikens hus direkt.

  Men som Leo säger så har varken polis, väktare eller ordningsvakt någon som helst skyldighet att uppge namn eller personnummer. (Hade man behövt uppge namn å annat så hade vi inte haft många som arbetade med ordningshållning.) Detta p g a hot, repressalier mm. Man behöver bara uppge tjänstenummer.

  Vet ej hur gamla du å dina vänner är men det kan ju hända att väktaren/Ov av någon anledning som bara hon känner till fick för sig att ni hade utlöst larmet.

  Om en ordningsvakt ber dig att lämna byggnaden måste du göra det. Det är samma sak som att en Polis avvisar dig. Sen kan man sköta saker mer eller mindre smidigt. Hon kanske var ny och osäker.

 5. jimbo skriver:

  vill bara klargöra för alla hobby jurister att som flera säger här… MYNDIGHETS PERSONER HAR INGEN SKYLDIGHET I LAGEN ATT UPPGE SITT NAMN ELLER PERSONER PUNKT SLUT !!!!!!!!! Är dom dock seriösa och ni känner er felbehandlade be om deras tjänste numer och ta det med en högre instans kom ihåg… dom har INGEN SKYLDIGHET att uppge detta heller.

 6. Victor (Ordningsvakt) skriver:

  Nu förefaller det som att även de som påtalar brister i lagkunnandet inte har så stor koll heller tyvärr.

  En polis är skyldig att identifiera sig på begäran (visa polisleg) om tjänsten inte tillåter det i just det ögonblicket som ingripandet sker så skall det ske snarast möjligt, men under exempelvis en demonstration så skall polismannen ha ett tjänstenummer väl synligt på exempelvis hjälmen, detta nummer är kopplat till den specifika polismannen.

  En väktare är skyldig att uppvisa ID på begäran, han kan dock vägra om det det sker i syfte att trakassera väktaren.

  En ordningsvakt är däremot INTE skyldig att göra detta då det finns ett nummer på den sk ”ordningsvaktsbrickan” som skall sitta väl synligt på vänster bröst och vill man nu upprätta en anmälan så kan man notera det numret och lämna till polisen.

  OM någon tvivlar på det jag skrivit så föreslår jag lite läsning.

  Börja gärna med relevanta FAP:ar, polisförordningen samt utvalda delar av polislagen.
  Komplettera gärna med Lagen om ordnigsvakter (LoV).

  Känner ni er felbehandlade så ring polisen och ta kontakt med bevakningsföretaget, krögare, ansvrig för kollektivtrafiken, centrumledning eller valfri annan person som är ansvarig för att det finns vakter på platsen.

  Men tänk på att bara för att du känner dig ledsen eller kränkt så behöver det inte betyda att vakten eller polisen har gjort fel.

  GENERELLT KAN MAN STÄLLA DENNA FRÅGA:
  Överväg ditt eget handlande, fick du en chans att lämna platsen INNAN du blev bortburen? Varför tog du inte den?

 7. Victor (Ordningsvakt) skriver:

  Nu förefaller det som att även de som påtalar brister i lagkunnandet inte har så stor koll heller tyvärr.

  En polis är skyldig att identifiera sig på begäran (visa polisleg) om tjänsten inte tillåter det i just det ögonblicket som ingripandet sker så skall det ske snarast möjligt, men under exempelvis en demonstration så skall polismannen ha ett tjänstenummer väl synligt på exempelvis hjälmen, detta nummer är kopplat till den specifika polismannen.

  En väktare är skyldig att uppvisa ID på begäran, han kan dock vägra om det det sker i syfte att trakassera väktaren.

  En ordningsvakt är däremot INTE skyldig att göra detta då det finns ett nummer på den sk “ordningsvaktsbrickan” som skall sitta väl synligt på vänster bröst och vill man nu upprätta en anmälan så kan man notera det numret och lämna till polisen.

  OM någon tvivlar på det jag skrivit så föreslår jag lite läsning.

  Börja gärna med relevanta FAP:ar, polisförordningen samt utvalda delar av polislagen.
  Komplettera gärna med Lagen om ordnigsvakter (LoV).

  Känner ni er felbehandlade så ring polisen och ta kontakt med bevakningsföretaget, krögare, ansvrig för kollektivtrafiken, centrumledning eller valfri annan person som är ansvarig för att det finns vakter på platsen.

  Men tänk på att bara för att du känner dig ledsen eller kränkt så behöver det inte betyda att vakten eller polisen har gjort fel.

  GENERELLT KAN MAN STÄLLA DENNA FRÅGA:
  Överväg ditt eget handlande, fick du en chans att lämna platsen INNAN du blev bortburen? Varför tog du inte den?

 8. OV Räven G4S skriver:

  Som vanligt någon liten sosse som tror sig stå över lag och regler. Gör som ni blir tillsagda av OV o slipp ytterligare problem! Hur svårt skall det vara att begripa?

 9. Leo skriver:

  Victor> Enbart civilklädd polis är skyldiga att uppvisa legitimation, på begäran från svensson.
  Polisman i uniform behöver inte detta, då uniformen gäller istället.

 10. Victor (Ordningsvakt) skriver:

  En polis i uniform är att betrakta som identifierad
  men även han är skyldig att uppvisa legitimation, är osäker på dock om det gäller id-kortet eller BARA ”brickan” med anställningsnummer.

  Dock inte vid ett pågående ingripande.

 11. Andreas Papastefanou skriver:

  Väl talat Victor! Bra inlägg du!

 12. jimbo skriver:

  Hejsan viktor antar det var mig du syftade på när du klankade ner på om dom som tillrätta visar utan ”kunskap”. Är Ordningsvakt själv och vet att väktare har skyldighet att visa ID för Kunder och personal på bjekt inte för alla han/hon behöver inte visa ID om han/hon misstänker att dom gör det i trakaserings syfte.

  En uniformerad polis behöver bara lämna tjänste numer i fältet men brukar vara rätt bra på ge sina namn om någon frågar. Anledningen är att de rapporterar till LKC var dom är har man ett klagomål kan dom titta i sin”liggare” var han var vid den angivna tidpunkten.

  En ordningsvakt behöver aldrig ge sitt namn eller personer utan identifieras av sitt tjänste numer man kan ta och ha som referens som man vill anmäla vakten för något.

  Men som vi har diskuterat innan, innan man anmäler vakten för något hur många chanser hade du att gå ifrån helt självmant ? varför sket du i ordningsvaktens verbala tillsägelser, sedan är det inte bara för du tycker det han /hon säger inte låter rätt och rättvisit i dina öron behöver du inte motarbeta vakten, vakten har en skyldighet att ta bort ordnings störningar med de verktyg han har fått.

  verbala tillsägelser, knuffar och avlägsnings metoder, batong osv. Vill du inte bli ihop buntad av en ordningsvakt lyd hans tillsägelser så händer dig inte någonting…

  kände vi kom ifrån ämnet men annars tycker jag viktor har bra inlägg och verkar mycket vettig, hoppas bara han kan se oss andra ordningsvakter som sköter oss som kollegor och inte klanka ner på oss. Vi ordningsvakter här skriver mest för upplysa folk om vad ordningsvakter är och hur vi arbetar så folk får förståelse nästa gång vi tar till våld för verkställa det vi gör.

  angående resuren om polis identifikation frågade jag en polis jag tränar ihop med så jag känner att den källan är väl pålitlig.

  Men i grund och botten vill nog alla ordningsvakter och poliser, väktare m.m. ha en lugn kväll där alla lyder ens verbala tillsägelser så skadas inte någon av parterna.

  Må gott alla

 13. Victor (Ordningsvakt) skriver:

  Jimbo: Jag hade på intet sätt för avsikt att klanka ner på dig och jag ber så hemskt mycket om ursäkt om det uppfattas som detta.
  Jag är, precis som många andra ”vakter” en sk. besserwisser och när jag såg en felaktighet, eller bara bristande information (behöver inte bero på okunskap på något sätt) så vill jag dela med mig av mina ganska detaljerade men endock knapphändiga kunskaper för att få briljera lite… ;-)

  Ha en fortsatt fantastisk kväll och, välkommen åter. =)

  //Victor, som inte fått sin verbala tillsägelse åtlydd ikväll. =(

 14. Sverige skriver:

  Medborgare i Sverige har inga skyldigheter att lyssna på myndigheter. Medborgare har bara rättigheter aldrig några skyldigheter. Myndigheter har dock alltid en skyldighet att rätta sig efter medborgarens önskan. Ej att förglömma, om medborgaren känner sig fel behandlad är det aldrig medborgarens fel utan myndigheten som agerat felaktigt.

  Så här måste det kännas att jobba som Polis, Ordningsvakt, Väktare, Politiker, Socialsekreterare osv.

 15. X skriver:

  Det vore ju komiskt om man kan polisanmäla nån för att man anser att personen varit okunnig i sitt jobb.

  Fan, man tror att man hört allt, men slutar aldrig bli förvånad…

 16. Deepkill skriver:

  Viktigt att inte glömma är åxå att OV ska försöka ”tala ut” personer i första hand, och om våld ska användas försöka att visa respekt för personen ifråga. Ibland undrar jag lite hur långt tålamod alla OVs har? När man står i en uppstressad miljö som krogen kan jag förstå att det ibland blir lite snett och uppstressat, men vad jag förstår var detta i ett varuhus eller liknande och då kan man tycka att personen ifråga skulle kunna försöka ta sig tiden att resonera ut personerna i berättelsen. Jag har i egenskap av väktare ofta ”talat ut” folk från ställen. Inte avhyst dom utan helt enkelt resonerat med dom och fått dom att gå. Detta tog betydligt längre tid men gav en längre effect på personerna ifråga. Ge folk lite tid så brukar do mge med sig.
  Vet inte riktigt vad jag vill ha sagt mer än att jag efterlyser mer förståelse från mina medmänniskor. Samt att man ALLTID måste följa OV anvisning på deras område… om nu denna ordningsman var OV och inte en väktare. Då gör hon ju helt enkelt något brottsligt då hon försöker att med våld (knuffas) avhysa folk från en offentlig byggnad där dom lovligen kommit in.
  *suck* hoppas jag har fel och hon var OV samt att hon hade en dålig dag..

 17. Olle skriver:

  Hahahaha
  ”Det jag skulle vilja göra är en anmälan på denna person som jag anser är okunnig i sitt arbete på musikens hus i Uppsala.
  Eller vad gör man åt sånt här?”

  Så typiskt svenska små snorungar!
  Mamma och pappa glömde bort att säga att det inte är ett brott att vara okunnig i sitt arbete sålänge man inte är hjärnkirurg eller liknande.

  Hej farbror polisen jag vill anmäla ”ordningsväktaren” för att jag anser att hon är inkompetent! Vilken brottsrubricering får den dumma ”ordningsväktaren”. Jag kissade ju nästan på mig när vi lekte i rulltrappan och hon sa till oss.

 18. Jonte Berra skriver:

  Det största dregg i vaktbranchen är ”ABAB”
  vilka heter i dagligt tal G4S
  Abab var namnet i starten och detta simpla bolag har bytt namn ett stort antal gånger och heter nu G4S
  Hur länge det namnet varar är omöjligt att veta.

 19. Jonte Berra skriver:

  Victor (Ordningsvakt)
  Vilket kunnande besitter Du personligen i LAG O RÄTT?

 20. K9-city2526 skriver:

  Ett bra hundbett fixar skivan. Brukar vara sluttjafsat rätt omgående.

 21. När det gäller vakter är det enorm skillnad hur dessa utför sitt
  arbete,en del förefaller vara tomma träskallar,vissa är utmärkta
  på att lösa olika situationer smidigt,skräckexempel är sådana
  som åstadkommer bråk för minsta struntsak och önskar att lösa
  den uppkomna situationen med våld.Vaktbolaget G4S har ett
  mycket nedsvärtat renome från starten,då hette detta bolag ABAB
  och med en renrakad vakt skalle med basker hängande ner
  över det ena örat.Namnbyten har förekommit ett stort antal gånger.
  Det dök upp ett stort antal lycksökare som utförde grova brott
  och utskämde företaget rejält.Jag nämner här ett fåtal brott som
  har begåtts,vakter i Täby centrum omhändertog en stökig person
  och intvingade in honnom i en hundbur till polisen kom,den som papporterade händelsen
  var en extra anställd som fick sparken av vaktb.Det blev rättegång
  om det inträffade två vakter blev dömda till fängelse efter avtjänat
  straff fick dessa arbeta kvar.Däremot den som rapporterade det
  inträffade fick sparken.Bankrån på Strandvägen i Stockholm,
  flerårigt fängelsestraff blev domen.Väldtäkt Djurgården S-holm
  dom och rättegång.Det går att uppräkna ett stort antal till….
  En iaktagelse är att det var gott om arbetskygga individer och det
  framgick vid samtal att många blivit mobbade i sin ungdom.
  En sak hade det stora flertalet gemensamt,det framgick med den
  egna ekonomiska situationen,deras plånbok var tom.På senare år
  har bolaget varit Partena Security,Falk Security och förnärvarande
  G4S, hur länge detta namn kommer att vara brukbart vet säkert ingen.

 22. mannen med svaren skriver:

  kolla bara på G4 sk livvaktsgrupp, där cheferna tar in sina ölpolare och rövslickare som inte ens klarar antagnings grundkraven. Vore så kul om detta kunde komma ut i media eller till deras kunder så de fick lägga ner och tappa sin auktorisation. De har ju till och med flera som inte har livvaktsutbildning som de bara kastat iväg på känsliga jobb och uppmanat att ljuga om sp frågar

 23. Lie To Me skriver:

  En fråga till er som klankar ner på G4S, vet ni överhuvudtaget att ABAB var STATLIGT och inte privat från början, har igentligen ingenting med G4S att göra. Läsning för dom okunniga: http://sv.wikipedia.org/wiki/ABAB
  Anledningen till bytet från Falck till G4S var att Falck Security i övriga världen hette Group 4 Falck, sen bröt sig Security biten ur falck då dom blev uppköpta. Gamla Falck Security blev då helt plötsligt en gren i det världsomfattande Group 4 Falck vilket ändrades då Group 4 slogs ihop med ett bolag vid namn Securicor…alltså Group 4 Securicor, G4S. Därav G4S Security Services AB som vi nu heter. ABAB vakterna var svin?? Okej, men när var det, typ 30år sen. Tiderna förändras och så gör även företagen….

  kan var något mindre fel i texten men i stora drag är det så det ser ut. Bara att wikipeda/googla på så får ni rätt svar.

 24. Vaktslusk Jonte Berra skriver:

  @ Lie To Me
  Du rätt att ABAB var statligt,men sedan har detta bolag
  blivit uppköpt av privata kapitalister,men jag påstår
  att det är precis samma smörja i stort sett,när ett
  bolag byter ägare är det oftast ett par överlöpare som
  försvinner.Samma mobbing fortsätter och intriger,förtal
  och skvaller.När någon blir mobbat njuter övriga av att det inte var, blev dom som var på tur.Fega chefer,intrigörer,översittare,dussinknölar samt en och
  annan psykopat,får man räkna med.

 25. Sikkert skriver:

  @ Vaktslusk m.fl
  Du måste verkligen ha väldigt dålig erfarenhet av Säkerhetsföretag rent allmänt eller så har du uppsökande på just G4S ? Ett förtydligande är att ABAB som var statligt och som största uppdrag bevakade våra ambassader i stockholm, alltså inte bara tunnelabanor o torg. Efter ABAB blev dom Parterna Security som droppade av från koncernen partena Catering och Care m.m och det var sedemera den delen som blev uppköpta av Falck. Jag har arbetat som väktare under starten av min karriär inom säkerhetsbranchen och har väldigt mycket postivit att säga och upplevde stor glädje både med kollegor men framför allt med alla dom människor som jag träffade i min yrkesroll. /Man har alltid ett val

 26. mannen med svaren skriver:

  idag fick g4s vd sparken, efter att ha tappat kontrollen fullständigt över företaget och allt inom det

 27. Tropp skriver:

  Om ni som nu påstår er vara ordningsvakter har så förbannat dålig koll på lagen som det verkar så är det förbannat skrämmande. Ett tips är att gå igenom era befogenheter med en polare som har gäng poäng juridik. Du är enbart skyldig att åtlyda OV om tillsägelsen ligger inom OVns befogenheter, många är väldigt pigga på att gå utanför sina ”befogenhetsramar”. Men å andra sidan vad är att vänta med så lite utbildning.

  Att försöka anmäla en vakt av någon form för inkompetens är kanske inte så lyckat även om det går, kallas tjänstefel, så skicka gärna in en anmälan via mail till polisen. Anmälan kommer den ordningsvakts ansvarige hos den lokala polismyndigheten till handa och noteras i ORdningsVAktsRegistret och tillräckligt många noteringar kommer till slut göra polismyndigheten nyfiken på varför just denna OV får så många klagomål/anmälningar på sig.

  Nej jag är inte OV, väktare eller likanande men jobbar som entrévärd när juridikstudierna tillåter och har därför träffat en hel del både bra och dåliga vakter under åren.

  Mvh/Carl

 28. Sikkert skriver:

  @mannen med svaren: När man läser ditt inlägg så vet man att du inte har nån koll på vad som hänt, hon har gjort enormt mycket för det företaget. Speciellt arbetet internt !

 29. phat skriver:

  Haha, nånstans efter inlägg 5 glömdes sakfrågan bort för att alla småpojkar ville mäta snorren med varandra. Hahahah….

 30. G4S skriver:

  Kan upplysa mannen med svaren om följande; Monica Lingegård har gjort ett sjuhelvetes jobb med G4S som företag, som organisation. Jag jobbar själv inom företaget och är mycket stolt över att vi har haft henne som chef. Nu har vi fått en minst lika bra VD som helt klart kommer vara bra för G4S. Meningen var att

  G4S är inte ett dåligt företag, det är ett dåligt rykte som följer oss sen gamla falck tiden. Se bara hur Securitas direct mfl sprider skit om oss. Vi vet, vi hör och vi tar emot, men vi går vidare.

 31. mannen med svaren skriver:

  G4S : vilken pravdavärld lever du i? G4S insajt tidningen? Hela branschen skrattar åt G4S som gång efter gång visar sin inkompetens. Falck var ett bra företag med gott rykte, nu är vi raka motsatsen. Kunder flyr, bra medarbetare flyr, o pengarna flyr. Monica var ytterst ansvarig för det förfallet, och det agerade de Engelska cheferna mot. Nu får vi se om G4 säljs eller bara läggs ner.

 32. mannen med svaren skriver:

  och ja G4S, Monica gjorde ett sjuhelvetes jobb med att köra ner det Falckcheferna byggt upp rakt ner i smutsen. Och ja internt där han man nu lyckats få in fullständiga fånar på de flesta mellanchefspositioner och det går bra? Anställningskrav har G4S inte heller längre eftersom vi tar sånt andra bolag sparkar!

 33. G4S skriver:

  Mannen med svaren; Du har varit för länge på samma företag, en sur jävla bitterfitta som sänker en hel jävla avdelning, nädu ta och byt jobb fort som fan. Med din attityd så är det ens konstigt att du är kvar i G4S? Du känner väl till grunderna? Eller just det, du VILLE jobba hos oss men du är passade inte in på anställningskraven?,
  Vill du snacka skit om G4S gör det, men gå upp till din chef med samma attityd så ska vi se hur det kommer gå.
  Ciao!

 34. alexdonad skriver:

  Good Day

  Välkommen till Alexandro lån långivare

  Är du i någon form av ekonomiska svårigheter? Din hjälp kommer nu. Är du
  förlora sova på nätterna oroande hur man får ett lån? Låt inte dina drömmar att
  dö, Contact (alexdonadloaninvestment@gmail.com |) för enkel och tillförlitlig lån.
  följande uppgifter:

  LÅNTAGARE INFORMATION

  Ditt namn ………………..
  Adress ……………………..
  Syfte ……………………..
  Lånebelopp behövs …………….
  Lån Varaktighet ……………….
  Ditt Land ………………..
  Yrke ………………….
  Ditt telefonnummer …………….
  Månadsinkomst ………………
  Sex .. ………………………
  Din ålder ……………………..
  Fax ………………………..

  Kontakt E-post: (alexdonadloaninvestment@gmail.com)

  Tack

  Herr alexdonad

 35. nxqexhzrmoz skriver:

  Vudeso pi, hog dox onomotof cemelihu epemad, mumogedot!

 36. Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is just spectacular
  and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: