G4S Väktare åtalas för misshandel

STOCKHOLM. Den civile väktaren har precis ertappat en klädtjuv i Stadiumbutiken. När de båda lämnas ensamma i kontorsutrymmet tar väktaren strypgrepp på den gripne och slår honom medvetslös med knytnävsslag.
Nu åtalas den filmade väktaren för misshandel vid Södertörns tingsrätt.

– Helt oprovocerat enligt min mening. Väktaren nekar till brott men enligt min mening syns det tydligt på bilderna att det är den åtalade som slår, säger åklagaren Tove Kullberg till Metro.

Samme åtalade man misstänks för ytterligare ett fall av misshandel i butik under 2009. Väktaren misstänks där ha skallat en annan gripen snattare.

Väktaren är enligt polisutredningen anställd hos bevakningsföretaget G4 S.

Mr Galahad bloggar om detta: 

Den aktuella väktaren är föga förvånande misstänkt för fler misshandelsbrott men vem inbillar sig att dessa brott är de första han begår? Det är dags att en gång för alla göra klart för alla de tjänstemän där ute som har våld som inslag i sitt tjänsteutövande, att sådant här inte är acceptabelt.

Även Tomas bloggar om detta:

Jag har som sagt jobbat med denna typ av arbete i 20 år och när något sånt här händer blir man deprimerad och besviken att inte G4S har reagerat tidigare.
     Den personen ska inte arbeta med människor, han ska framförallt inte godkännas av länsstyrelsen och kunna jobba. Det är också väldigt oroväckande att G4S verkar ha som baktanke att endast ha storväxta och kraftiga anställda som jobbar ute.
     I många yrken finns det rötägg liksom inom bevakningsyrket, Men vi väktare och Ordningsvakter samt skyddsvakter ska på ett föredömligt sätt behandla våra medmänniskor precis som vi själva vill bli bemötta.

Filmen har du här.

15 kommentarer till G4S Väktare åtalas för misshandel

 1. Magnus E skriver:

  Känner att filmerna talar sitt tydliga språk…
  Inga isolerade händelser heller tydligen för den väktaren..
  Är nyfiken på hans försvar, men ser inte hur han skulle motivera vad som framkommit i filmerna?
  Inväntar spänt på domen!

 2. Lie To Me skriver:

  Magnus E: Ja, han jobbar ju inte kvar för oss (G4S) nå längre heller, det talar ju ett ganska tydligt språk.
  Tar en sväng till Huddinge imorn och hämtar domen, ska bli intressant läsning på balkongen….

 3. Magnus E skriver:

  @Lie to me
  Pdf:a den snälla! =D
  Är du ordningsvakt och har tillträde till ov.se så lägg ut den där! Eller så får du min mail?

  Snälla… ;)

 4. wm0108 skriver:

  Nån som har målnummret?

 5. Ottomanen skriver:

  G¤S är ju kända för att ha de sämsta cheferna samt att inte ha rätt person på rätt plats alls. Detta kommer bli värre o värre

 6. Lie To Me skriver:

  Har tyvärr inte hunnit hämtat domen än, men vet att den blev 75timmars samhällstjänst och skadestånd till dom 2 han hade slagit.

 7. Magnus E skriver:

  75 timmars samhällstjänst för sådan allvarlig misshandel??!!
  Man ska tydligen dadda med kriminella hela vägen…

 8. Lie To Me skriver:

  Magnus E: Ja tydligen, åklagaren hade yrkat på 6mån. Konstigt att det bara blev samhällstjänst för det men det är ju å andra sidan ingen ovanlighet i rätten då jag under ca 3års tid hade runt 6-8st rättegångar/månad och det var bara en bråkdel som fick fängelse. Då var det oftast icke svenska som hade 4st stölder + våld mot tj. + hot mot tj. mm mm…

 9. ´Vakt city! skriver:

  Väktaren utdelade ett slag! självklart ett fel och ett rejält fel! Men jag killen som blev slagen var ju vad jag hört både tjuv och snattare och själv en kriminell som både var agressiv och hotfull mot väktaren och även fler väktare…
  En film säger väldigt lite egentiligen förutom att han blev slagen! självklart ska mannnen straffas för sitt slag men att sparka honom för det tycker jag är fel för vad jag hört från andra kolegor så är den dömde både populär och duktig som väktare!
  Dåligt av gay force g4s att sparka han.Ge han en chans att istället få en varning och kanske anger managment terapi som hjälp om han skulle behöva det.
  men som sagt varken securitas eller g4s är kända för speciellt bra personal politik..
  Väktare och ordningsvakter samt butikskontrollanter jobbar under svåra förhållanden och ibland så blir det fel pga press och dåligt stöd av företaget…
  Poliser som råkar åka dit för övervålld dom får fortsätta jobba som polis efter terapi och samtal och kanske en lugnare tjänst.
  Hoppas ni förstår var jag vill komma med denna förklaring…Det är självklart fel att slå en människa men man får även ta och lyssna och se till helheten.
  Även kriminella har rättigheter.
  Vakter har ansvar att inte överkskrida gråzoner.
  Det finns inga nät som fångar upp eller ger båda sidorna hjälp eller rätt.

 10. Toil skriver:

  Jag vill hävda att man som vakt har ett ansvar att inte ens ge sig in i gråzoner. Som vakt skall man jobba lagligt. Det behövs inte sägas mer i den frågan.

 11. ´Vakt city! skriver:

  Helt rätt i att vakter inte ska jobba i gråzoner och att jobbet ska gå lagligt till.
  Men nu är det så att stödet från företag,polis,och ställe inte alltid går hand i hand och då kan ibland vakter och ordnings vakters handlingar gå isär pga stressiga och otydliga former som lagar,policy och självklart dålig tajming och kontroll.
  Jag varken skyddar eller står på vaktens sida eller på den kriminellas sida.
  säger bara att alltid är inte saker och ting svart vita.och att uppföljning och stöd och lösningar inte i dags läge fungerar.
  Att sparka vederbörande för sin handling och sopa han under mattan är oansvarigt av g4s och så gör även andra säkerhetsföretag.
  Att han dömdes för misshandel och fick samhällstjänst var rätt av tingsrätten.
  Och sen att den kriminella fått sitt straff är osagt ännu för brottet han begick innan väktarna grep han.
  Jag har jobbat som vakt i 12 år och ordningsvakt lika länge samt butikskontrollant och har aldrig dragit på mig en enda anmälan.
  Men säger att allt inte är svart eller vitt i detta yrke som ordningshållare och väktare.

 12. Toil skriver:

  Naturligtvis är inte allt svart eller vitt som ordningsvakt. Själv har jag jobbat som ordningsvakt av och till i 10år och har i år, för första gången, blivit anmäld (vad jag fått kännedom om) för ett ingripande som var så lagenligt och korrekt som det bara kan bli. Sånt känns surt.

 13. Mats skriver:

  Det finns självklart en gråskala mellan svart och vitt, men i filmen syns tydligt att vakten ligger betydligt närmare det svarta, det är ingen gråzon vi talar om här utan en regälrätt misshandel som inte kan ursäktas med stress, provokation osv. Han ska vara glad att han kom undan utan fängelsestraff men har har helt tydligt inte kompetensen att fortsätta som vakt.

 14. Ottomanen skriver:

  på G4S får vem som helst jobba kvar, bara de bästa som får kicken för de kan jobbet bättre än cheferna

 15. Cigge skriver:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/skinnskallar-stoppade-prideparad-1.1109902

  Det finns hopp! Vi skall se till att stoppa det sjuka även här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: