”när tryggheten gör en otrygg”

INSÄNDARE i Nwt. Jag är en 18-årig tjej som blir trött på att oprovocerat bli dåligt behandlad av vakter. Jag har aldrig uppträtt förargelseväckande eller ens tänkt tanken att starta ett bråk. Det enda jag vill när jag går ut på krogen i Karlstad är att ha kul med mina vänner och träffa människor. Då tycker jag att det är väldigt tråkigt att min kväll förstörs av aggressiva vakter som helt utan anledning tar ett hårt tag om min handled för att kontrollera min legitimation – ytterligare en gång. Det känns väldigt olustigt att de som ska beskydda mig och se till att jag är trygg när jag är ute på stan, är de som skadar och kränker mig mest av alla.

Alla ni som jobbar som vakter, väktare eller poliser – tänk hur ni använder er ställning; yrken som era är extremt lätta att missbruka.

Som liten tjej har man absolut ingenting att sätta emot när det kommer en uniformsklädd testosteronstinn man och ifrågasätter ens ålder och ”var man har fått det där legget ifrån”. Jag blir väldigt ledsen och otrygg, och jag vet att det finns fler med mig. Vad ska man göra när det är ”tryggheten” som får en att känna sig otrygg?

milou


8 kommentarer till ”när tryggheten gör en otrygg”

 1. Lisa skriver:

  Seriöst, du blir kränkt av att de frågar om din ålder och varifrån du fått ditt leg? Hur jävla lättkränkt får man vara?? Jag blir så trött på det här landet, folk blir fan kränkta av de fånigaste saker. Du kanske ser jävligt ung ut och därför ifrågasätter de din ålder?

  Jag fattar inte att de ens publicerar din fåniga insändare.

 2. Andreas Papastefanou skriver:

  Milou.

  Se det så här. När man står framme vid repet en hel kväll så avverkar man en hel del legitimationer. Samtidigt som folk försöker kliva runt/över/under repet och ställer alla möjliga frågor eller försöker ta med sig flaskor/glas ut.

  Till slut kan man blir lite kort i orden kanske, eller bara saklig. Om jag tvivlar på ett leg eller någons ålder så måste jag hellre fälla än fria eftersom krögaren har gett mig ett förtroende att se till att ingen under t ex 18 år befinner sig inne på krogen för då kan tillståndet ryka. Det är inget man chansar med.

  Sen ska en ordningsvakt aldrig ska klämma hårt om någons handled om det inte finns fog givetvis.

 3. Lite sen komm. skriver:

  ”helt utan anledning tar ett hårt tag om min handled ”
  Det beteendet skall aldrig acepteras. Du läser slarvigt Lisa!

 4. Jim skriver:

  Men helt ärligt!

  Var är det här landet på väg?
  Du kan inte seriöst bli kränkt av att man frågar efter din ålder, speciellt om du ser ung ut?

  Blir du lika kränkt om personalen på ICA MAXI frågar efter leg också?

  Som föregående skribent skriver, prova att stå i dörren själv och bli kränkt med kommentarer, folk som försöker smita in, dra i repet, skriker på dig för att du stoppar de som är för fulla etc

  Betalar du krögarens hyra och de anställdas löner om det visar sig att du inte har åldern inne? För det är precis det som händer krögaren förlorar tillståndet och de anställdas jobb ryker, en restarung utan alkoholtillstånd säljer inte mycket.

  Att han tar tag i din handled kan bero på att du ”flashar leget”och han hinner inte se på leget. Annars är det onödigt kan jag hålla med om.

  Men du måste jobba på självkänslan jag gissar att du är född på sent 80 tal eller tidigt 90tal.

  Vill säga du kan alla dina ”rättigheter” men fan inte en ända skyldighet i samhället.

  Sjukt lättkränkta, det värsta är att fan det är ni som skall betala våran pension. Ta tag i er och ta inte allt så sjukt personligt!

 5. Andy skriver:

  Jag måste hålla med Milou här, det är inte ok med handgripligheter från vakter eller poliser om inte särskilld orsak finns.

  Dock TROR jag inte det var detta hon menade primärt utan den extremt kaxiga och ofta nedvärderande attityd som ofta finns i dessa yrkesgrupper.

  Naturligtvis gäller detta långt från alla, men det är påfallande ofta det sker omotiverat våld i form av bakvridna armar från vakter som TROR nån hittat på jäkelskap, eller poliser som LOB’ar nära på nyktra individer som straff för någon skitsak de inte kan sätta dit dem för.

 6. PaP skriver:

  Hej Malou, som ovan skrivit så händer det att man blir lite kort i orden och bufflig framåt småtimmarna när man för den 50:e gången upplever att personen man tilltalar låtsas att den inte hör. Så jag får bara be om ursäkt å mina och mina kollegors vägnar om vi uppträder orättvist och du känner dig kränkt. Detta är absolut inte vår avsikt utan mer ett uttryck för att vi liksom alla andra är människor och gör fel. Hoppas att du i framtiden inte kommer känna samma känsla. Och det finns en del i våra led som är olämpliga. Om du träffar på en sådan så notera omständigheterna och kontakta din lokala polis dagen efter när du är nykter. Det är guld värt för oss att få veta då vi kan samtala med ordningsvakten i fråga nästa gång vi träffar på den. Notera också att de som springer runt med tröjor som det står ”vakt” på inte är ordningsvakter utan vanliga värdar. De har ingen rätt att bruka våld på det sättet som ordningsvakter har och definitivt inte i närheten av samma befogenheter som poliser har. Att de springer runt i tröjor som det står vakt på är beklagligt och något som vi jobbar på att få bukt med. Tam lagstiftning gör dock processen långsam. MVH PaP

 7. Jugge skriver:

  Maktmissbruk av högsta rang! Jag blev senast på juldagskvällen anklagad för att vara för full när jag skulle in på ett ställe i östersund.
  trots att jag var helt nyker och chaffis åt ett gäng andra.

  Bort med skiten och ta hit eliten!

 8. kbunxo skriver:

  My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at your web page for a second time.|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: