erfarenheter

fadde1.jpg

ingen-trovardighet.gif

TEXT: FADDE DARWICH

Tänk dig en vanlig lördagskväll. Du dricker lite alkohol och går på krogen för en trevlig kväll med dina vänner. Alla är glada. Men allt går snett. En stirrig krogvakt irriterar sig på dig. Du kanske är för ful, för fet, för kaxig, för högljudd, spenderar för lite, är för mycket lantis eller har utländsk bakgrund. Då kan du kastas ut. Makten finns i vaktens bricka. Längst ut på teleskopbatongen finns en stålkula som kan knäcka ben. Är han ett rötägg kan han i stort sett bruka så mycket våld han önskar. Hans omdöme påverkas alltför ofta av droger som efedrin vilket gör att han får mer energi men också blir lättretad och våldsbenägen.

Som kille kan du få stå maktlös och se din flickvän få ansiktet kört i gruset utanför restaurangen, få blusen uppsliten samtidigt som någon med ett hånflin kallar henne hora och studerar hennes bröst. Oavsett om du är kille eller tjej kan den trevliga kvällen sluta med att du får ansiktet sönderslaget och för första gången i ditt liv får känna smaken av ditt eget blod.

När polis anländer hoppas du på upprättelse. Glöm det. I stället är huvudregeln att polisen “köper” vakternas berättelse. Sedan fortsätter helvetet. Dina kramper, chock och rödgråtna ögon iakttas och beskrivs som rejäl berusning. Du kan lika lite få polisen att kolla vaktens eventuella missbruk som du kan freda dig själv med blodprov. Du hamnar i arresten.

Mardrömmen fortsätter. Åklagaren litar på vakt och polis. Du åtalas men din anmälan mot vakten läggs ned. I rättssalen har krogpersonalen synkroniserat sina berättelser. Det som hänt blir ditt fel. Ett trick för att få bort onödiga vittnen är att omedelbart släppa in kön så att de är borta när polisen kommer. Inte sällan finns stamgäster eller kompisar till vakterna bland de så kallat opartiska vittnena.

Du har alla odds emot dig. Som kroggäst dricker du sällan vatten och är helt nykter. Vakterna förväntas däremot vara nyktra på jobbet. Det gör att deras trovärdighet värderas högre. Samhället måste upprätthålla respekten för vaktbrickan.

Jag påstår inte att alla vakter är banditer. Tvärtom finns det många fantastiska krogar och krögare. Det finns många entrévärdar och krogvakter som gör ett strålande jobb och ger den service kunderna förtjänar. Jag påstår inte heller att alla gäster är änglar.

Men jag vet att krogpersonalen ofta bär ansvaret för onödig våldsanvändning. Det tråkiga med krogvärlden är den mörka baksidan. Under mina totalt 24 år i bevakningsbranschen varav nio som vaktchef har jag sett det mesta som går att se. Jag har varje dag bevittnat en bransch full av lögner, ytligheter, droger, korruption, rasism och diskriminering. För mig blev det vardagsmat.

Under mina år som krogvakt var jag ständig gäst i rättegångssalarna. Precis som mina kolleger lärde jag mig systemet. Jag har hört vakter ljuga om gästernas beteende för att motivera diskriminering och övervåld.

Denna vecka är det dags för en ny rättegång. SSU:s ordförande Anna Sjödin möter krogpersonalen i rättssalen. Troligt är att flera ur personalen ska vittna och jag vet av erfarenhet att de vittnesmålen inte är något man slarvar med. Jag blir inte förvånad om Sjödin döms på samtliga åtalspunkter även om hon skulle vara fullständigt oskyldig.

Hur kan det få fortsätta så här? Jag hoppas att uppmärksamheten kring Anna Sjödin leder till en offentlig debatt och nödvändiga förändringar så att inte fler drabbas.

Jag är ledsen. Jag hade också velat veta vad som hände natten före jag fick se Anna Sjödin sönderslagen i tv. Men det kommer aldrig att ske.

FADDE DARWICH
dörrvakt sedan 1982.

guests11.jpg

mangakanberatta.gif
ÖVERVÅLD. Vad tror du? Förekommer det att vakter ljuger i rätten och systematiskt gynnas genom att de missbrukar sin högre trovärdighet? Finns det rötägg i branschen som lärt sig hur de ska lägga orden och vittna för varandra för att utnyttja systemet och komma undan övervåld? Kan det finnas otillbörliga kollegiala band mellan vakter och polis som gynnar vakterna? Kan detta ytterst innebära att svensk domstol kan fälla en oskyldig kroggäst för exempelvis misshandel av vakt eller för våldsamt motstånd?

Vi har sett flera exempel på detta och också upplevt det själva.

Självklart är det viktigt att gäster sköter sig. Det kan också vara så att gästens beteende kan skapa situationer där våld faktiskt kan vara berättigat. Men vi menar att det idag är alldeles för lätt att lägga hela ansvaret för det omotiverade krogvåldet på gästerna.

Många kan berätta om vakters övervåld och kränkningar, för den som vill lyssna.

Har du egna erfarenheter? Maila till upprattelse@yahoo.se.

Läs vad andra varit med om. I vissa fall är namnen fingerade. Berättelserna är dock autentiska. Vi respekterar önskemål om anonymitet.

» Lena berättar om en händelse som satte själsliga spår
»
”Maria” berättar om polisbrutalitet ”Varför fick han inte lämna blodprov?”
» Johanna Parikka Altenstedt berättar om sin maktlöshet
» Thomas Lönnberg berättar om sin maktlöshet
» Jocke: ”De kastade ut mig utan jacka i vinterkylan
» ”Gun” berättar om sin dotters kamp mot rättvisan
» ”Lisa” berättar om vad hennes son fick uppleva
» Faraj Abu-Iseifan berättar om sin kväll med Anna Sjödin
» ”Roger” berättar om när han blev misshandlad
» Masoud berättar om när han låstes in och förvägrades toabesök
» Masouds dotter ”Ana” berättar om samma händelse
» Upplevelser som trots allt slutade i ett frikännande
» Inger Johansson om bluesfestivalen i Åmål
» Lama berättar om en dag på krogen i Karlskrona
» ”Lennart” berättar om hur han blev inlåst och förvägrad insulin
» Läs ”Sigrids” berättelse om vakterna som slog och provocerade
» Läs ”Anders” berättelse om ordningsvakter under en fotbollsmatch
» ”Erika” berättar om hur för lite växel tillbaka resulterade i misshandel

skickain.jpg

Skicka din berättelse till upprattelse@yahoo.se

DIN BERÄTTELSE BEHÖVS. På senare tid har en debatt inletts i media om hur det förekommit att vakter vittnar falskt för att komma undan övervåld och kränkningar och för att lägga skuld på gästen. Det tycks också utvecklas kollegiala band mellan vissa poliser och vakter.

När dörrvakter som själva missbrukar, kränker och misshandlar får VIP-behandling i rättssalen går det ut över den enskildes rättssäkerhet. Det leder till att oskyldiga kränks och döms.

Så kan vi inte ha det. Samhället har inte råd att betala priset då vanliga hederliga människor förlorar tilltron till rättsväsendet.

Den som blivit slagen och har alla skadorna ska inte nödvändigtvis tvingas betala skadestånd till den som slog. Det gamla talesättet ”den som anmäler en vakt åker dit” måste brytas.

Har du utsatts för våld från ordningsvakter, poliser eller väktare? Skicka gärna in din berättelse till oss. Om du vill att den publiceras anonymt så respekterar vi det.

Skicka in din berättelse till upprattelse(at)yahoo.se. På samma mailadress kan du också anmäla dig till vår maillista.

Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: